"Jag ser inte skönhet i krig, men det finns skönhet i allt"

FOTOGRAFEN: Skönhet, lidande, rikedom, fattigdom, ytlighet och våldtäkta barn är olika sidor av samma mynt, säger fotograf Marco Di Lauro, som tillbringade en vecka med Röda korset i Bergamo under covid-19-utbrottet.

(Översatt från Norwegian av Google Gtranslate)

- Du började fotografera analogt med en Olympus OM10-kamera, sedan med en från Canon, och utvecklade bilderna själv. Vilken kamera använder du nu? Och hur upplevde du övergången till digital fotografering? Blir kvaliteten sämre, eller ger det dig fler alternativ?

- Jag började med Olympus OM10 eftersom det var min mamma kamera, och hon lärde mig att ta bilder med det. När jag började fotografera professionellt 1998 använde jag Nikon-kameror till slutet av Irak-kriget 2005. När jag kom hem från Irak var min utrustning trasig och jag var tvungen att köpa en ny. Jag valde Canon eftersom det var så ekonomiskt. För mig är en kamera lika bra som en annan. Kamera- och fotografitekniker intresserar mig inte och har aldrig gjort det. För mig är en kamera ett verktyg i linje med ett kylskåp eller en mixer, och tekniken tröttnar mig ihjäl. Hur som helst, jag är en digital fotograf, jag gjorde bara analog fotografering under de första två åren kosovo.

kosovo

- Dina första professionella bilder behandlade sociala frågor: barn som våldtogs och övergavs i Indien, fattigdom bland invånarna i Anderna i Peru, men samtidigt arbetade du med modefotografering. Hur hanterar du övergången mellan sådana svåra ämnen och den ytliga modevärlden med sin rikedom?

- För att vara exakt var mitt första jobb i Kosovo 1998. Mode, Indien och Anderna var obetalda experiment innan jag arbetade professionellt. Den första bilden jag fick i tryck och fick betalt för var av en man från Kosovos befrielsearmé. Det publicerades i den italienska tidningen La Repubblica och togs till Associated Press (AP).

Fotografierna som dokumenterar covid-19 i Bergamo har varit några av de mest smärtsamma och traumatiska verk jag har gjort, främst för att de var mina landsmän
som ledd.

I modebranschen fotograferade jag främst modevisningar och tillbringade mer tid som assistentfotoredaktör än jag fotograferade själv. Men jag tog också många porträtt för modellportföljen.

Irak

Skönhet, lidande, rikedom, fattigdom, ytlighet och våldtagna barn är olika aspekter av samma sak, livet och världen omkring oss. Jag är intresserad av att berätta för världen att ytlighet endast finns som en attityd till livet; Jag anser inte att rikedom eller mode är mer – eller mindre – ytligt än våldtagna barn eller krig. De är uppenbarligen helt annorlunda, men om en filantrops rikedom kan användas för att rädda våldtagna barn är rikedomen inte ytlig.

Risk är en del av jobbet

- Du lockas av skönhet som helhet «verkligt uttryck», men du blev snabbt krigskorrespondent. Finns det skönhet i krig också? Eller är det din känslighet för mänskligt lidande som förde dig till denna form av journalistik?

- Jag tycker inte att skönhet är den mest verkliga, jag lockas av estetik och skönhet, men inte på ett ytligt sätt. Jag ser inte skönhet i krig, men det finns skönhet i allt, så även i ett krig kan det finnas vackra stunder: en solnedgång, ett landskap, en plats för tillbedjan, ett ansikte och en känsla.

kosovo

- Du har täckt många konflikter: Kosovo, Afghanistan, Mellanöstern (Irak, Gaza) i slutet av 1990-talet och i början av detta århundrade och sårades i Afghanistan. Varför? Var det en utmaning, omedvetet, ett absolut behov å bevittna händelserna?

- Jag känner mig inte medvetslös, eftersom det inte heller är någon annan som utför sådana uppdrag, det var ett medvetet val. Vissa uppdrag innebär större risk, och som jag sa tidigare ger de en röst till dem som inte kan berätta för sig själva. Det var mitt val, och om det innebär risk, måste det ses som en del av arbetsbeskrivningen.

När jag tänker på den katolska kyrkan, men dess skandaler, övergrepp, prästerna som är ansvariga för kriminella handlingar, ser jag ingen skillnad mellan den och andra sekter
som försvarar sina intressen och dess medlemmar.

- En del av dina foton har använts i ett annat sammanhang, till exempel av före detta utrikesminister John Kerry. Jag tänker på det foto du tog i Irak 2003, där ett barn hoppar över en rad hundratals kroppar som hittades i en massgrav i Bagdad och skickades till en skola för identifiering. (se föregående sida). Fotografiet användes som ett exempel på kriget i Syrien. Vad tycker du om sådana representationer? Är det så lätt att lura människor, och vad kan man göra för att förhindra det?

afghanistan

- Tyvärr kan du inte ha kontroll över innehåll och användning. Falska nyheter och propaganda har alltid funnits och kommer alltid att finnas, och med sociala medier har det blivit ett växande hot – till exempel används falska nyheter för att påverka politiska val och för att flytta maktbalansen. För att förstå situationen är det tillräckligt att komma ihåg tillbaka till propagandamaskineriet Matteo Salvini när han var inrikesminister, ett maskineri som inte utan anledning kallades "odjuret".

Lockas av religion

- Religiösa frågor är ofta representerade i ditt arbete, och även om du har gett dig själv som krigsfotograf måste du fortfarande dokumentera sådana saker. Vad är det med dem som lockar dig? Är det andligheten, andligheten, den heliga tron ​​eller skönheten i de religiösa bilderna?

- Jag är inte religiös, utan ateist. Jag lockas av mystiken, det heliga, kraften, skönheten i det som i slutändan är ett instrument för kontroll och övertalning av människor, som betjänar tyranner och despoter som vill styra massorna. Kanske är det kontrollaspekten som fascinerar mig. När jag tänker på den katolska kyrkan, men dess skandaler, övergrepp och präster som är ansvariga för kriminella handlingar, ser jag ingen skillnad mellan den och andra sekter som försvarar deras intressen och deras medlemmar. Tänk på nazismens genombrott i Tyskland och den kontroversiella rollen för dåvarande påven, Pius XII. Huruvida han stödde nazisternas flykt till Latinamerika diskuteras fortfarande. Allt detta har en viss charm, om vi kan kalla det så.

Italien, Rom

- Under coronapandemins karantänperiod tillbringade du en vecka med ett Röda Kors-teamet i Bergamo, medan krisen var som värst. Hur levde du under denna dramatiska period? Finns det några likheter med erfarenheterna som krigskorrespondent?

- Fotografierna som dokumenterar Covid-19 i Bergamo, har varit något av det mest smärtsamma och traumatiska arbetet jag har gjort, främst för att det var mina landsmän som led, mitt eget folk som pratade med mig på mitt språk och inte genom en tolk. Oavsett är smärtan alltid densamma.

- Även dina grovaste bilder har en stark estetisk dimension. Du pratar om att hamna på rätt plats vid rätt tidpunkt, men hur hittar du rätt vinkel för att ta en svår bild i en mycket svår situation?

Instinkt, erfarenhet, känslighet, förväntningar, tålamod, beslutsamhet, ödmjukhet och kunskap – är det som kommer upp i tankarna.


Marco di Laura

Di Laura studerade italiensk litteratur och konsthistoria vid universitetet i Milano innan hon studerade journalistik vid University of Boston. Senare utbildade han sig som fotograf vid European Institute of Design i Milano. Under sina studier fotograferade han aktuella händelser i Indien och Peru, men också modevisningar i Milano och Paris, där han arbetade som assistentfotoredaktör för Magnum. Han åkte till Kosovo 1998 på egen bekostnad, dokumenterade det pågående kriget och etniska rensningen och blev en av fotograferna från Associated Press.
Tillbaka i Italien dokumenterade han årsdagen för den katolska kyrkan i Rom. Han följde G8-toppmötet i Genua, men efter attackerna den 11 september 2001 bestämde han sig för att åka till Afghanistan, som han nådde till fots genom att korsa bergen i norr. Di Laura anlände till Kabul innan staden föll och sårades av en Taliban-skytt under en attack den 13 november 2001. Han tilldelades ett exklusivt kontrakt med Getty Images 2002, som täckte konflikterna i Mellanöstern, först i Palestina och sedan i Irak, där han stannade i tre år.
Han reser världen: Gaza, Latinamerika, Balkan, Afrika – alltid på jakt efter en mänsklig dimension i händelser och konflikter. Han fortsätter sitt arbete med det europeiska samhället, från Palio Siena till religiösa ämnen på Sicilien, Spanien eller Vatikanen. Han har haft klienter som FN, Unicef, Rädda Barnen och CNN. Hans fotografier har publicerats i stora amerikanska och europeiska tidningar och tidskrifter: Newsweek, Time, Washington Post, Vanity Fair, The Times, The Guardian, Der Spiegel, Stern, Die Zeit, Paris Match, le Monde, Libération, La Repubblica, El Mundo , El País och så vidare. Di Laura har tilldelats flera internationella priser, inklusive World Press Photo 2002 och 2011.

Relaterte artiklar