Ittaf, palestinier misslyckades självmordsbombningar efter många års fängelse


Ramallah (2014)

Avatar
Ansvarig redaktör i Ny Tid
e-post: truls@nytid.no
Publicerad: 2020-07-30

- Varför beslutade du om en militant självmordsoperation?

- Du kan förvänta dig ett komplicerat svar. Men är inte Israels ockupation - som förstör oss som människor - tillräckligt stor anledning och motivation att göra något sådant? Vi palestinier har en stor stolthet och längtan efter frihet i oss, tillräckligt för att bli martyrer.

- Så vad hände?

Planen var att samla in tillräckligt med information så att jag kunde komma till presidentens huvudkontor och sedan spränga bilbomben med mig själv i bilen. Jag är inte en självmordsbombare, jag är en martyr.

- För att döda dig själv?

- Människor älskar livet, men ett liv utan frihet är som att vara död. Som ung politiskt aktiv person åkte jag till Libanon och fick militär utbildning, baserat på det faktum att jag skulle vidta åtgärder mot Israel.

- Säger inte Koranen något om att inte döda sig själv?

- Ja, Islam förklarar att man inte borde döda sig själv, men det finns undantag, som i strid. Vi har frasen "Sök döden för att få liv." Jag brydde mig inte om att bli dödad, det viktiga var att uppnå mitt mål. Och döden är inte målet utan bara en metod för att uppnå frihet. Denna operation planerades faktiskt före intifadan, jag skulle bli en personlig tidsbomb.

- Tror du på ett liv efter livet?

- Enligt våra koncept är livet i den här världen bara ett skede vi lever. Vi har också en scen i graven, där andan lever vidare, där du är medveten om vad som händer omkring dig, även om du inte kan göra mycket åt det. Sedan kommer efterlivet på domens dag, det sista livet.

- Hur är livet nu efter alla år i fängelse?

- Vi ser mycket när vi drömmer. Till exempel när jag drömmer om när judarna kom och tog mig och jag försökte fly. Men sedan upplever jag att bredvid mig, min man faktiskt drömmer om något roligt (han tillbringade 14 år i fängelse) och vaknar uppfriskad, medan jag är deprimerad - även om vi sov i samma säng.

- Vad tänker du när du hör ordet "frihet"?

- En inre känslomässig glädje. De två åren jag förberedde mig för bombningen var som om jag inte var här i det här livet. Till att börja med kände jag mig väldigt lycklig, då berörde de världsliga saker inte längre mig, till exempel pengar eller sociala relationer. Ingenting borde ta bort den känslan från mig.

- Du arresterades?

- Ja, de upptäckte mig. Jag förhördes på alla sätt i 40 dagar. De slet av mig hijab, knäppte näsan och fingrarna och hotade att klä av mig. Slutligen gick jag i hungerstrejk. Fängelsecellen var alltid mörk, så mina ögon är något skadade av den idag.

- När jag släpptes 1997 startade jag en sammanslutning av fångarnas fruar och släppte kvinnor för att besöka och stödja de fångarna.

- Vad skulle du tänka om din dotter valde samma väg som du?

- Hon har sin frihet att välja vad hon vill göra med livet. Men med min moderliga känslor skulle jag vara glad om hon valde att gå rätt väg - det finns inget större än vägen till frihet.

- Islam är viktigt för dig, också för hur du klär dig?

- Jag började bära hijab vid 14 års ålder utan att påverkas av familjen. Jag bar niqaben i fängelse när jag var cirka 20 år gammal 1989. Min religion tvingades inte på mig. Och även om islam ber dig att lära dina barn att be från sju års ålder och slå dem om de inte gör det när de är tio år gamla, gjorde vi det inte. Min dotter är väldigt glad idag för att ha bönen. Religion talar till människor som har förnuft - sådana människor föredrar att tro på sitt medvetande innan de tror på ritualer och traditioner.

- Ju mer jag läste Koranen, desto större är min kärlek till Gud. Särskilt när jag var i ensam inneslutning i fyra år var Gud viktig. När jag inte ber, känner jag att jag inte kan andas.

Utdrag från tidigare opublicerade filmintervjuer. Hämtad från NY TIDs Palestina-bilaga 2020.

Prenumeration 195 kvartal NOK