"Så! då kan du gå bort, dum övervakningskapitalism. "


ÖVERVAKNING: Jag inser bara inte att roten till problemet ligger i digital penetration överallt.

Trige Andersen är frilansjournalist och historiker.
e-post: nina.trige.andersen@gmail.com
Publicerad: 2019-07-15
Åldern för övervakningskapitalismen. Kampen för framtiden vid maktens nya gräns
Författare: Shoshana Zuboff
Utgivare: Profilböcker, USA

Det kan tyckas frånkopplat, men jag är så ledsen över allt samtal om övervakningskapitalism. Artikelrubriker som "Vi lever i övervakningskapitalismens ålder - och vi har ännu inte förstått konsekvenserna av den" (Information.dk) ger mig trötthet och kräkningar - det senare på grund av vad vi "gör".

Vem är vi bara?

Oss, som tydligen har ett gemensamt projekt och ... vad? En vanlig motståndare? Ja, tydligen, med en annan rubrik: "Övervakningskapitalism diagnostiseras - nu kan vi bekämpa den" (Information.dk).

Åh, detta klumpiga "vi", som är så odefinierat att man omedelbart kan känna hur svaga slagen måste vara. "Så! kan du gå bort, dum övervakningskapitalism. Eller åtminstone göra ett socialt kontrakt, precis som i de gamla goda dagarna. ”

Jag får samma känsla när jag sitter med en av diskussionens centrala fokuspunkter: Soshana Zuboffs berömda bok The Age of Surveillance Capitalism. Kampen för framtiden vid maktens nya gräns. Den är full av visioner och av hänvisningar till en mer kunnig kapitalism som uppförde sig mer ansvarsfullt eller åtminstone skulle kunna hållas ansvarig.

Kunskap och makt

Behålls, jag är bekymrad över de möjligheter som någon har för att manipulera mitt beteende, blockera mig inuti, neka mig pension, försäkring, banklån eller sjukhusbehandling och hur någon annan kan använda den så kallade kunskapen om min person och de färdigheter som mina elektroniska spår ger dem.

Prenumeration 195 kr / kvartal
Shoshana Zuboff

Jag inser bara inte att roten till det problemet ligger i digital penetration överallt i det offentliga och privata utrymmet, hur stressande det än är. Eller att det borde vara nytt för den delen. Så länge (kunskap) teknik fanns som spannmålskatt, manantal, statistik, diagnoser och så vidare ...


Kära läsare. Du har nu läst de tre gratis artiklarna i månaden. Så heller logga in om du har ett prenumeration, eller stödjer oss genom att prenumerera Prenumeration för fri tillgång?