Oberoende: Befolkningen i Grönland är beroende av omvärlden, men de ser hopp om avskiljning baserat på sina egna naturresurser och kraftfulla investerare.

Hruza är en tjeckisk / norsk filmare och regelbunden filmkritiker i New Age.
e-post: hruzam@gmail.com
Publicerad: 2020-02-14
Vinterens lengsel

Sturla Pilskog,Sidse Torstholm Larsen (Danmark, Norge, Grønland)

I Vinterens lengsel (Håbets Ø på dansk) følger vi tre personer: unge Kirsten i fiskefabrikken, terapeuten Gideon og prosjektkoordinatoren Peter. Vi blir introdusert for byen Maniitsoq, et lite tettsted med 3000 innbyggere på vestkysten av Grønland som lider under økonomisk nedgang.

Regissørene Sturla Pilskog og Sidse T. Larsen har en klar forståelse av Grønlands historia og situasjon, men i stedet for å fortelle velger de å skruvstäd dem til oss gjennom nydelige bilder som observerer situasjoner. Den sparsommelige dialogen er valgt ut med stor omhu. Her sies bare det som må sies, og ikke noe mer.

Drømmen om å bli en selvstendig nasjon later fremdeles til å ligge langt unna.

Vestens livsstil ble påprakket Grønlands inuitter på 1800-tallet via kristendommen. Det nomadiske folket ble tvunget til å slå rot. Områdene rundt misjonssentrene tømtes for vilt, og næringsgrunnlaget forsvant. De ble fullstendig avhengig av import av varer og handel med Danmark, noe som førte til en økonomisk sårbarhet og avhengighet som fortsatt virker umulig å løsrive seg fra. Vi blir ikke servert denne historien i filmen, men vi ser konsekvensene av en traumatiserende fortid.

Fylla gir avbrekk

Kirsten jobber på fiskefabrikken, og kameraet følger hennes monotone arbeid i lange sekvenser. Ved siden av henne jobber en sliten eldre kvinne som gjør de samme bevegelsene, iført de samme arbeidsklærne. Dette er Kirsten og hennes framtid.

De unge hører på radio og drømmer om å gå på Eminem-konsert, men flybilletter til 1200 euro er uoverkommelig. Drømmen forblir bare en drøm for de fleste. Andre pakker kofferten og drar til Nuuk eller Danmark.

Prenumeration halvår 450 NOK

Kirsten er i ferd med å bli som faren, som drikker seg bevisstløs fra tid til annen. Frustrasjon har bygget seg opp gjennom mange slektsledd. Røykepausene på jobb og turer ut på fylla gir avbrekk i hverdagen.

Vinterens lengsel Regissør Sturla Pilskog og Sidse Torstholm Larsen


Kära läsare. Du har redan läst de fyra gratis artiklarna i månaden. Vad sägs om att stödja NEW TIME genom att dra en löpning online Prenumeration för gratis tillgång till alla artiklar?


Lämna en kommentar

(Vi använder Akismet för att minska skräppost.)