Kiri Dalena

Krig och hopp på Filippinerna


INTERVJU: New Age träffade den filippinska konstnären Kiri Dalena under den internationella kortfilmfestivalen i Oberhausen.

Wieczorek är en kritiker bosatt i Paris.
e-post: dieter@gmail.com
Publicerad: 2019-11-05

Det nya profilprogrammet för International Short Film Festival Oberhausen 2019 i Tyskland erbjöd en trevlig återgång till filmer med politiska meddelanden, en väsentlig del av festivalens identitet under tidigare år. Särskild uppmärksamhet ägnades åt den filippinska konstnären, filmskaparen och mänskliga rättighetsaktivisten Kiri Dalena. Ny Tid intervjuade den berömda konstnären.

- Har du funderat på att flytta från ditt land?

- Min personliga ekonomi är inte så dålig att jag tvingas gå ut på jakt efter inkomst, som miljontals andra filippinare måste. Jag är inte heller i en situation där jag måste leva med allvarliga hot och attacker mot mitt liv och rykte, som oppositionspolitiker och profilerade aktivister gör. När jag besöker andra länder och ser väl fungerande juridiska samhällen där alla medborgare har lika möjligheter att skapa ett bra och meningsfullt liv blir jag ledsen på grund av mitt eget land. Men jag är också inspirerad, eftersom jag ser att det är möjligt att leva och göra saker på ett annat sätt. Så även om det fortfarande är över min fantasi att se hur vi kan vända dagens situation, där rättvisa har blivit fel och fel har blivit rätt, säger jag till mig själv att det måste finnas ett skäl till varför jag föddes där jag föddes och inte några någon annanstans.

Tillbaka tvättad och demoniserad

- Vem på Filippinerna förföljs och attackeras?

- Mänskliga rättighetsförsvarare, journalister, advokater och domare. Människor som åtalar och vidtar rättsliga åtgärder mot myndigheterna, och mer specifikt de som missbrukar sin makt, eller ännu mer specifikt, mot dem som systematiskt och upprepade gånger begår övergrepp eftersom de har makt. Människor som invänder mot utrotningen av de demokratiska processerna och institutionerna i vårt land. Människor som väljer att stödja de som är tvättade och demoniserade i vårt samhälle, de mest utsatta och lättaste grupperna kan utnyttjas och utrotas.

Prenumeration 195 kr / kvartal
Från de mörka djupet

Kriget mot droger

- Vad kan man göra?

- När det gäller "kriget mot narkotika" måste vi se till att vi har en faktabaserad konversations- och utbildningskampanj i ...


Kära läsare. Du har nu läst de tre gratis artiklarna i månaden. Så heller logga in om du har ett prenumeration, eller stödjer oss genom att prenumerera Prenumeration för fri tillgång?